Ремонт и рециклиране на въздушно окачване на Mercedes E/CLS

Вабонти ЕООД предлага на своите клиенти ремонт и рециклиране на въздушни възглавници и въздушно окачване на Mercedes E/CLS.

Mercedes E/CLSW211/W219W212/W218
Рециклиране предна въздушна възглавница300500
Рециклиране задна въздушна възглавница300300
Рециклиране преден/ заден амортисьор350600
Рециклиране въздушен компресор150150
Датчик ниво за Airmatic160*160*
Нов компресор WABCO580*750*

Всички посочени цени са в лева и включват ДДС
* Посочената цена се отнася за нов продукт

Цените важат при връщане на старите въздушни възглавници и амортисьори.
Всеки клиент получава 12 месеца пълна гаранция на извършения ремонт.

При подмяна на пълен комплект от предни и задни въздушни възглавници и амортисьори клиентите получават 24 месеца гаранция.

2 години гаранцияВабонти ЕООД предоставя:

24 месеца гаранция на въздушните възглавници
12 месеца гаранция на амортисьорите
6 месеца гаранция на компресорите

Всички използвани материали за ремонт от Вабонти ЕООД са с гарантирани произход и качество. Предлаганите въздушни възглавници и амортисьори са нови и са произведени от гиганта PHOENIX.

Какво представлява въздушното окачване?

Въздушното окачване се използва на мястото на конвенционалните стоманени пружини в леките автомобили с по-високо ниво на оборудване, както и в автобусите и товарните превозни средства.

Целта на въздушното окачване е да се осигури гладко, плавно и комфортно постоянно качество на возията, като има случаи, в които се използва и при автомобили със спортно окачване. Съвременните въздушни системи в автомобилите почти винаги са самоконтролиращи се, като регулират височината на автомобила според условията на пътя.

Въпреки, че притежава значителни предимства пред стандартните системи, един от големите недостатъци на въздушното окачване е цената за поддръжка и ремонт. Мислейки за клиентите, екипът на Вабонти ЕООД предлага различни решения за ремонт на въздушни възглавници – пълно рециклиране с подмяна на проблемния надувен елемент. Това гарантира на клиентите 100% качество на извършения ремонт.

Основната и най-често срещана причина за износване на фабричните въздушни възглавници е протриването, на което са подложени. То най-често е предизвикано от наслояването на ситни камъчета, пясък и прах по долната страна на въздушните възглавници. Така в процеса на употреба при раздуване и спускане, възглавницата се протрива и прокъсва.

Вабонти ЕООД предлага въздушни възглавници, произведени по лиценз на компанията PHOENIX. Те са изработени с 1,5 мм по-дебел каучук и допълнителен слой от плат. Това предимство на въздушните възглавници им осигурява по-дълготраен живот за употреба.

Свържете се с нас сега и запазете час за диагностика на своя автомобил.

1 коментар

  1. Николай Нешков | | Отговор

    Здравейте,
    Открих информация за вас във форума на Мерцедес за ремонт на въздушно окачване.Имам въпрос относно задни амортесьори за мерцедес 211 Е500 2004г.
    Споменавате за рециклиране на амортесьори , какво представлява и дали добре съм разбрал? Днес сменях летните със зимни гуми и забелязах, че заден десен амортесьор има лек теч на масло (омаслен е леко пласмасовия протектор като се разпъне амортесьора ) а и имам чуството ,че като мина през неравност с малко по висока скорост колата има едно специфично разклащане отзад. Тези амортесьори са отделно от възглавницата и са с тази опция за промяна на твърдоста им ( със соленоидния клапан доколкото съм запознат или греша). Та сега съм пред дилемата дали да купя един Билщаин нов или да изчакам ,като се влоши да го рециклирам.
    Та отново да попитам : Рециклирате ли подобни? Колата и аз не сме в БГ и затова телефона който ще ви дам в момента е изключен . Ще се прибирам около края на февруари.

Вашият коментар

Вашите ел. поща и телефонен номер няма да бъдат видими в нашата уеб страница. Всички полета, отбелязани с * са задължителни.